Domácnosti vydají za provoz klimatizace v létě až 6 000 Kč. Téměř polovina Čechů navíc neví o jejím negativním vlivu na životní prostředí

Se změnou klimatu přibývá i v našem mírném podnebí horkých letních dní, které se mnohdy neobejdou bez klimatizací, větráků nebo třeba ochlazovačů vzduchu. Využívání elektrických zařízení pro chlazení vzduchu považuje za nutné téměř polovina Čechů. Vyplývá to z průzkumu společnosti STIEBEL ELTRON. Třetina majitelů klimatizačních jednotek navíc svou domácnost klimatizuje přes celé léto. Čtvrtinu domácností stojí provoz klimatizace mezi 500 a 1 000 Kč měsíčně.

Horké letní dny i noci se často ve velké míře negativně podepisují na teplotě vzduchu v domácnostech. Aby Češi udrželi ve svých domovech příjemný chlad, sází na preventivní opatření jako je zateplení domu nebo rolety či žaluzie, tak na výpomoc elektrických zařízení.

Jejich používání kvůli vysokým letním teplotám za nutné považuje téměř polovina Čechů. Vyplývá to z průzkumu společnosti STIEBEL ELTRON, který proběhl v průběhu letošního května. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos. Ze zařízení na chlazení Češi nejčastěji používají elektrické větráky, ventilátory, klimatizace nebo tepelná čerpadla.

Klimatizace naplno přes celé léto

Majitelé klimatizací v průzkumu uvedli, že svou domácnost klimatizují nejen nárazově, aby se ochránili před největšími nápory veder, ale téměř třetina z nich domácnost ochlazuje průběžně celé léto.

Čtvrtina majitelů zároveň pomocí vícero jednotek klimatizuje celý byt či dům a nejen místnost, ve které tráví delší čas nebo například ložnici. Tím, že klimatizace patří mezi spotřebiče náročné na spotřebu elektřiny, může mít její provoz v takovém měřítku poměrně zásadní dopad na rozpočet domácnosti. Nehledě na možná zdravotní rizika, která vznikají při špatném nastavení teploty,“ vysvětluje David Šafránek ze společnosti STIEBEL ELTRON.


Zdroj: Průzkum společnosti STIEBEL ELTRON

Dopad na rozpočty domácností není zanedbatelný

Čtvrtina domácností vybavených klimatizací za její provoz měsíčně platí mezi 500 až 1 000 Kč. Desetina dokonce dosáhne hranice 1 000 – 1 500 Kč měsíčně. Za letní sezónu se tak mohou výdaje vyšplhat až na 6 000 Kč. Třetina pak za klimatizaci vydá méně než 500 Kč za měsíc. Ekonomicky úspornější a zároveň efektivnější i zdravější variantou může být chlazení pomocí tepelného čerpadla. O tom, že lze tepelným čerpadlem nejen topit, ale také chladit, neví přes 40 procent respondentů. Úspornost chlazení pomocí tepelného čerpadla si uvědomuje jen zhruba třetina Čechů.

Díky tomu, že je tepelné čerpadlo schopné pracovat v tzv. reverzním režimu, dokáže byt či dům nejen vyhřát, ale také ochladit. Pracuje navíc s minimální energetickou spotřebou a oproti klimatizaci má mnohonásobně nižší energetickou spotřebu,“ uvádí David Šafránek, vedoucí technického oddělení ve společnosti STIEBEL ELTRON.

Šetrnější nejen k peněžence, ale i k životnímu prostředí

Vysoká spotřeba energie klimatizací má neblahý vliv nejen na výdaje domácností, ale také na životní prostředí. Toho, že časté užívání klimatizace ve velkém měřítku může mít negativní dopady na životní prostředí si není vědoma takřka polovina Čechů.